recept: Padlizsánkrém télire, Kifőzde
Padlizsánkrém télire
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

6 kg padlizsán,
2 kg szép húsos paprika,
2 kg lukullusz paradicsom,
nátrium-benzoát




Ősszel kapható a legszebb padlizsán, és az ára is kedvező. Lehet még kapni jóféle paprikát és paradicsomot is, akkor meg mire várunk? Tegyünk el télire padlizsánkrémet, az annyira finom! Sógorom ezt úgy oldja meg, hogy telerakja vele a fagyasztóládát, de nekünk nincs annyi helyünk a mélyhűtőben, tehát konzervet csinálunk. Minden ízesítés, fűszer, olaj, mustár nélkül, ezek bármikor belekeverhetők, és jobban eláll így a krém. Mi a várnai padlizsánkrémet szeretjük leginkább, ezért abból többet csinálunk.

A zöldségeket alaposan megmosom, a paradicsomot paradicsomdarálóval ledarálom, a padlizsánt és a paprikát sütőben megpörkölöm. A paprikákat papírzacskóba teszem pihenni, a padlizsánok héját lehúzom és kislyukú húsdarálón ledarálom. Utána lehúzom a paprika héját is, kicsumázom, kimagozom és azt is ledarálom.

Először a majonézes változathoz való padlizsánt teszem üvegbe, ez a legegyszerűbb.

A ledarált padlizsánt folytonos keverés mellett felforralom. Nem igazi forrás ez, csak emelgeti a felszínét lomhán, mint a tűzhányóban a láva, puffog, mint egy sárgaborsó főzelék, és ha abbahagyom a keverést, rögtön kitör, mint a Vezúv. Szóval ha elérte ezt az állapotot, hozzáadok egy csapott evőkanálnyi nátrium-benzoátot, és jól kimosott, kisterilizált üvegekbe szedek belőle (kb. a harmadát). Az üvegeket lezárom, szárazdunsztba teszem.

Ezután a forrongó padlizsánhoz hozzákeverem a ledarált paprikát és paradicsomot, kevergetem, felforralom. Hozzáadok még egy teáskanálnyi nátrium-benzoátot, üvegekbe szedem, lezárom és bedunsztolom.

A megadott mennyiségek felhasználásával mintegy hét liter krémet kapunk.

Csendes téli reggelen ha felbontok egy üveggel, kedvemre ízesítem, hagyom állni estig, és pirítóssal, sonkával, csodás vacsora kerekedik belőle.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.


Kapcsolódó anyagok: padlizsánkrém várnai módon
 Ágicó padlizsánkrémje
 majonézes padlizsánkrém
 dunsztolás

Forrás: Saját elgondolás, gyakorlatba ültetve.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2012.09.24. Utoljára frissítve: 2012.09.24.
Utolsó megtekintés: több, mint 3 órája (2024-05-03 08:15:25 - 4.88)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez